zprI99.jpg (22990 bytes)


Zpravodaj II/1999
část 2.

    Stručný a předběžný obsah
Informace z předsednictva
Nabídka pro členy RKČR
Stížnost p.Sejkaniče (už snad pomalu stačilo..)
Podmínky pro účast na MS Belgie r.2000
Svod dorostu 10.4.99 Praha 8
Bonitace 11.4.99 Praha 8
Výsledky výstav (nic co by jste už nečetli)
Rottweiler Cup 1999 - Pardubice
Ze života pejskařů
Napsali nám...
Pojistěte si svého psa!
Veterinář radí (Radši se rovnou podívejte do naší veterinární rubriky)
Inzeráty...

VÝCVIK
Dodatek k soutěži o nejúspěšnějšího pracovního psa dle 1/99

POZOR! Bude změna v názvu zkoušek NZŘ, a to:
ZM,ZVV1,ZVV2.ZVV3,ZPS1, ZPS2
ZP01, ZP02 - změna bodového hodnocení: ZP01 30 bodů
ZP02 50 bodů
ZŘ SZBK - změna bodového hodnocení:   ZZS 50 bodů
MZŘ ZP - změna bodového hodnocení: RH-FA 30 bodů
RH-FB 50 bodů

ROTTWEILER CUP 1999 Pardubice

Za velmi pěkného slunného počasí se v Pardubicích-Svítkově konal Rottweiler Cup 99, kterého se zúčastnilo 16 závodníků. Šest z nich nastoupilo na 1P01 a 10 na IP03.

Hned po zahájení závodu šli závodníci dle IP01 na stopy, které byly položeny na louce. Mezitím proběhla poslušnost dle IP03 a po jejím ukončení odjížděli závodníci dle časového harmonogramu na stopy. Během těchto stop byla posouzena poslušnost a obrana dle IP01 -posuzoval p. Stanislav Čaban. Všechny stopy posuzoval p.Jan Nekvapil.

Jak jsem se již zmínila, stopy podle IP01 byly na louce a byly vcelku vyrovnané. Pěknou poslušnost předvedl psovod M.Žůrek, ale i ostatní měli pěkné výsledky. Vyrovnané výkony před-vedli psí sourozenci Vandal a Valmont Bohemia Ortles majitelek Krškové a Macků. Obě jsou zkušené cvičitelky a věřím, že je v brzké době uvidíme na dalších výcvikových akcích. Bohužel pouze tito dva výše jmenovaní obstáli velice pěkně na obranách a jako jediní splnili zkouškový limit.

Stopy na IP03 byly na velice těžkém terénu, prašném písčitém poli. Také pouze dva psi stopu došli, a to Aran Znojemský ráj a Ax od Mutěnického jezu. Ale i ostatní psi se velice snažili - Andy Gerix přešel třetí lom, i když do té doby to byla pěkná stopa. Amor z Údolí Střely, Cony Pe-Rot a Aran Černý ďábel své výkony ukončili u druhého předmětu. Vanesa Bohemia Ortles a Gina z Mesta Lučenca skončily na prvním lomu, který přešly. Nejlépe to vyřešil Kevin ze Štěrbů, který nedal nos vůbec na zem a jen se prosebně díval na páníčka, aby ho z toho ošklivého pole odvedl - to se mu také splnilo.

Vím, že byly připomínky, že ten terén byl na psí nos zbytečně náročný, ale vy, kdo jste někdy zajišťovali zkoušky či závody, víte velice dobře. jaké jsou problémy s myslivci a majiteli luk a polí, ať už jsou soukromé nebo státní. Kdyby bylo před pár dny pršelo, nebyl by to špatný terén, ale bohužel větru dešti poručit neumíme. (Ruku na srdce: na poslední výcvikové akci MR RTW byly stopy na osení a přesto z 10 psů došlo pouze 5.)

Poslušnost u všech byla docela pěkná, až na Brita z Tichavské hůrky, který útěkem z po-slušnosti naznačil, že má zřejmě už svůj věk na odpočinek (8 let). Obrany u některých psů byly razantní, tvrdé a pro oko diváka pěkné. Technickou část obran figuroval Jiří Hájek a kontrolní výkon M.Metelka.

Již v 15.30 proběhlo vyhlášení výsledků a za tento hladký průběh celé akce patří dík pořádající organizaci ZKO č.383 Pardubice-Svítkov, zejména Milanu Noskovi, vedoucímu akce Ing.Lubomíru Brychtovi, ale i všem ostatním, kteří se nemalou měrou podíleli na přípravě a průběhu celého sobotního dne. (výsledky viz str.28 a 29) Ilona Procházková, výcvikářka


Ze života pejskařů

Jsou čtyři hodiny ráno, je 3.4.1999. Budík neúprosně zvoní. Ospale se štrachám z postele, abych toho křiklouna utišila. Sice vstávám nerada, ale musí to být - do Pardubic na RTW Cup to jsou dvě hodiny cesty. Budím svou milou polovičku a připravuji na cestu našeho tříměsíčního syna. Ještě vzít do auta psa a můžeme vyrazit. Naše fena se podivuje, kam tak časně jedeme, nicméně ochotně skáče do auta a čeká, co se bude dít.

Kolem sedmé hodiny jsme na ZKO Pardubice-Svítkov. Pořadatelé vzorně určují, kam zaparkovat, jeden z nich stále objíždí okolí na kole, aby zmapoval situaci.

Na cvičišti projdeme veterinární přejímkou, ukládáme psa do kotce a už se vítáme se známými. Atmosféra je plná očekávání, ale přátelská. Přijde čas na vylosování čísla. Tahám si číslo 15, což pro nás znamená, že v kategorii IPO3 startujeme jako pátí; to by nám mělo vyhovovat.

Konečně je nástup, rozhodčí dávají pokyny. Kategorie IP01 odjíždí na stopy, my zůstáváme "na place" na poslušnost. Sledujeme soupeře, vypadají klidně. Sluníčko začíná pálit a já začínám přemýšlet, jak asi dopadnou stopy, které nás čekají kolem pravého poledne. Ale už nemám čas se rozptylovat, volají nás na poslušnost. Zhluboka se nadechnu, poplácám svou fenu - jsou to naše první závody - a vyrazíme. Poslušnost se nepovedla a já už vidím, že Vanesa nemá svůj den.

11.30 - odjezd naší skupiny na stopy. Terén nevěstí nic dobrého - zorané uvláčené pole, prašný podklad, horko. Jen málo psů stopu dokončilo. Ani nám se nevedlo - za 1 .úsek 17 bodů.

Čekáme na obrany. Vanesa je unavená, ani já nejsem plná elánu - to vše se odráží na našem bodovém hodnocení.

Letos jsme skončili sedmí. Nebyli jsme s výsledkem spokojeni, ale užili jsme si krásný den, příjemné počasí a skvělou partu lidí. Až na jedno nedorozumění vše probíhalo v klidné, přátelské atmosféře a naše rodina se už těší na další ročník, kde se snad všichni znovu sejdeme. Přijeďte se podívat a zasoutěžit si, vždyť není nutné zvítězit, ale zúčastnit se!

Barbora Lužná a Vanesa Bohemia Ortles

Pozn.: Během sedmi týdnů, které uběhly od RTW Cupu, Vanesa složila zkoušky IP03, SchH3 a ZVV3 (18.4.-IP03. 9.5.-SchH3, 23.5.-ZVV3).


 

Napsali nám

Reakce na článek pí. Nohelové ze zpravodaje IV/98, strana 29-30,

Nejdřív jsem si myslela, že článek pí Nohelové budu ignorovat, ale nakonec jako domácí závodník a přihlížející zmíněného konfliktu, mi to nedalo.

1. Podle zákona na ochranu zvířat je majitel psa povinen opatřit stahovací obojek zarážkou k zabránění škrcení psa. Na některých stahovacích obojcích je tento kroužek již od výrobce. Ten, kdo vstupoval do areálu a prošel veterinární kontrolou (a měl psa na stahovacím obojku), byl na tuto skutečnost upozorněn. Bohužel pro pí Nohelovou postupoval pan veterinář v souladu se zákonem.

2. Dále k tomu štěkání Vašeho vzorného psa.Váš pes se nerozštěkal, ale soustavně štěkal. Vašeho manžela jsme 3x upozornili, aby psa uklidnil nebo dal do odkládacích kotců (o žádných blechách nebyla řeč) - na což nám odpověděl, že manželka hned přijde a psa uklidní - jeho pes absolutně nebral na vědomí. Nato se do toho vložil zmíněný veterinář, potom jste přišla Vy a štěkala jste víc než Váš vzorný pes. Opět bohužel pro pí Nohelovou jsme my nebyli tak rychlí, ale manželé Nohelovi velmi pomalí.

3. K té vzdálenosti: Napřed píšete, že jste byli se psem 15 m od poslední makety, potom 20-30 metrů a ve skutečnosti to bylo necelých 10 metrů. Váš pes rušil nejen psa "na place", ale i diváky, kteří zase apelovali na pořadatele. Všichni měli své psy v odkládacích kotcích nebo v autě, jen vy jste museli být výjimka. Série šesti obran trvá asi hodinku, pak následuje přestávka - tuto dobu by Váš "vzorný pes" v autě určitě vydržel. Propříště, ať závodíte nebo ne, jste povinna podrobit se propozicím a pořadatelům pro danou akci.

4. K Vaší otázce na konci článku odpovídám, že - ano, štěkání neukázněného psa ve vzdálenosti 8-10 m od figuranta může soutěžícího psa a psovoda rušit Další Vaše údivy nebudu komentovat.

S pozdravem Magda Moravcová, v.r.


 

Nabídka pro členy RKČR i další majitele PSŮ

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., vytvořila zcela nový pojistný produkt "POJIŠTĚNÍ PSŮ".

   Pojišťují se psi od 6 měsíců do 8 roků věku pro případ uhynutí, utracení, odpovědnosti za škody způsobené psem. Pojištění Lze rozšířit i na události nastalé v zahraničí. Pojištění lze sjednat pouze po předchozí prohlídce veterinárním lékařem.

   Pojištění "Základní" se sjednává pro případ uhynutí, utracení, k němuž došlo z důvodu získané nemoci, úrazů, porodu nebo potratu, operace, nákazy, otravy jedem, zasažení el. proudem, živelní událostí.

Pojištění "Doplňkové" obsahuje:
- pojištění odpovědnosti za škody způsobené psem, které se vztahuje na odpovědnost chovatele za škody na zdraví nebo cizích věcech, které byly způsobeny pojištěným psem;

- pojištění pro pobyt psa v zahraničí, které se vztahuje na krytí škod, v rozsahu základního a odpovědnostního pojištění, vzniklých v zahraničí.

Pro informaci uvádíme dotazník s uvedenými sazbami pojištění a adresy pracovišť, kde lze pojištění uzavřít.


 


relsm2.jpg (3164 bytes)