zprI99.jpg (22990 bytes)


Zpravodaj I/1999

    Obsah
Sledujte stále zdravotní stav svého psa

Nabídka pro členy RKČR

Ze "starých pověstí pejskařských "
Výcvik
Výstavy
POZVÁNKA na akce RKČR, které se budou konat v roce 1999


Sledujte stále zdravotní stav svého psa

Zdálo by se, že tato připomínka je zbytečná, ale zkušenosti bohužel ukazují něco jiného.

Je zcela normální, že s nemocným psem se každý majitel dostaví co nejdříve & veterinárnímu lékaři. Už ale není tak zcela běžné zajít k němu, když si pes např. vyrazí zub při hře nebo při výcviku. Jestliže jde o mléčný zub, tak se vcelku nic hrozného neděje, pokud současně nejde o úraz čelisti ve větším rozsahu. Pokud ale jde o ztrátu trvalého zubu (a pes neprošel ještě bonitací), je okamžitá návštěva veterináře více než nutná. Podle Chovatelského řádu RKČR je při této návštěvě nutná rovněž účast poradce chovu (jejich seznam i s adresami je uveden na str.l). Lékař a poradce chovu musí písemným záznamem do průkazu původu osvědčit, že ke ztrátě trvalého zubu došlo při úrazu (nebo např. při extrakci-vytržení zubu po jeho zkažení nebo ulomení). Jedině takové potvrzení bude akceptováno při bonitaci.

Každý majitel si musí uvědomit, že standard plemene RTW přesně uvádí diskvalifikační (vyřazující) vady, pro které by psa nebo fena nemuseli být zařazeni do chovu.(Standard plemene RTW dostal každý při přijetí do klubu). Rozhodčí na bonitaci posuzuje totiž zvíře podle současného stavu a nemůže brát na zřetel sdělení majitele: "... ale ten zub tam určitě byl, to bych si určitě všiml..." apod. Proto znovu opakuji:

Při každém úrazu, jehož následek by při pozdějším posuzování exteriéru Mohl být hodnocen jako vyřazující vada (chybějící zub apod.), navštivte ihned veterinárního lékaře a ošetření psa si nechte potvrdit do průkazu původu psa!!! Spojte se rovněž s poradcem chovu a dohodněte jeho účast. Vyhnete se tak zbytečným dohadům a rozčarováni na bonitaci. Předpokládá to ovšem, že svého psa budete častěji. prohlížet nejen zvenku, ale podíváte se mu také do tlamy. K úrazu (ztrátě zubu) může dojít snadno nejen při nácviku obrany - zadržení, ale i při aportování nebo při hře s jinými psy, Je známo, že rána po vypadlém zubu se poměrně rychle hojí, takže po krátkém čase zbude po zubu prázdné a zcela zaholené místo. A jen tak mimochodem: Budete-li svému psovi často prohlížet zuby, rychle si na to zvykne a na bonitaci už mu to nebude dělat potíže.

-doč-


Nabídka pro členy RKČR

V současné době nabízíme tyto aktuální publikace:

1. katalog plemeníků RTW - cena 100,-Kč
Zahrnuje všechny uchovněné plemeníky včetně fotografie, charakteristiky, zkoušek, hodnocení výstav, průkaz pův.

2. katalog dysplazie - cena 70,-Kč
Katalog obsahuje tabulku dědičnosti a je seřazen podle chovných stanic, jmen otců a matek. Doporučujeme všem těm, kdo se chtějí aktivně věnovat chovu RTW. Všechny publikace můžete obdržet na dobírku.k ceně se připočítává poštovné podle platných sazeb pošty.

Žádejte na adrese:

Olga Havlová
Arnultovice 22
793 83 Jindřichov

3. propagační předměty:

diář RKČR na r.1999 - cena 40,-Kč
s termíny klubových akcí, adresami funkcionářů a poradců chovu, plánovacím kalendářem, fotografiemi RTW

velký deštník  -150 cm - cena 500,-Kč
Červenobílý, s hlavou RTW

pohlednice s hlavou RTW - cena 5,-Kč

Tyto předměty, ale i odznaky, vlaječky a nášivky si můžete objednat na dobírku
- k ceně se připočítává poštovné -na adrese:

Ilona Procházková
Nad Botičem 22
102 00 Praha 10

 


Ze "starých pověstí pejskařských "

(posbíraných na chovatelských akcích)

"Pes nemůže chodit na cvičák, pokud neabsolvoval svod dorostu."
(Tuto Informaci získal majitel štěněte údajně od chovatele.)

Nevím, co chovatele k tomuto tvrzení vedlo, ale není to pravda. Pokud jeho snahou bylo shromáždit co nejdříve štěňata ze svého vrhu, aby viděl kvality ev. nedostatky zvoleného spojení, tak je to snad v pořádku, ale neměl by majitele uvádět v omyl. Rád svodu dorostu RKČR umožňuje sice účast na svodu jedincům od stáří 6 měsíců (horní hranice není omezena), ale výhodnější je posouzení ve stáří 9-12 měsíců. Psi už mají většinou po výměně zubů a také v tělesné stavbě jsou téměř "hotoví". Účast na svodu však rozhodně nemá žádný vztah k docházení na cvičiště.

V této souvislosti upozorňuji majitele, že 'kromě členství v RKČR je rovněž výhodné členství v některé základní organizaci ČKS (na cvičišti). Rottweiler klub ČR je sice součástí ČKS (a tím i ČMKU), ale chcete-li se věnovat aktivně výcviku, skládat zkoušky potřebné pro zařazení RTW do chovu, doporučuje-se vám současně i členství na cvičišti.

"Paní, nesahejte na toho psa - nechci ho nechat hladit, protože by mi pak utíkal k CIZÍM lidem a nedělal by kousání."

0 této možná pro někoho trochu zvláštní reakci by se dalo polemizovat.

Osobně mi vždy budou vadit lidé, kteří cizí psy pouvažují za něco, na co si mohou kdykoliv sáhnout, a pes i majitel to musí strpět. Není to přístup neobvyklý, ale .úže být dost riskantní pro člověka, který psa nezná a pes nezná jeho. Z&leží také na tom, zda náš pes má o kontakt s cizí osobou zájem. Pokud ano (a to majitel na psovi pozná), pak by neměl být problém seznámení umožnit. Je třeba si uvědomit, že pes, zejména městský, přichází do styku se spoustou cizích osob a třeba i nechtěný kontakt s nimi prostě musí vydržet. Je tedy na nás, abychom ho na podobné situace včas připravili. Za nejdůležitější pak považuji dobrý vzájemný vztah mezi Majitelem a psem, protože každé 1 sebezvědavější štěně se po kontaktu s cizí osobou rádo vrací ke svému páníčkovi, pokud je Jejich vztah v pořádku.

Ke druhé části tvrzení mám už výhrady velké, protože prvky obrany jsou založeny na zcela jiném principu, než na agresivitě či nenávisti k lidem. Všichni naši předchozí rotvíci (myslím tím psy, které jsme měli doma) měli "kladný vztah" k lidem, a přesto dělali obranu zcela přesvědčivě, bez problémů a s radostí. Pokud uvedený majitel nezmění svůj přístup k výchově psa, vystavuje se značnému riziku, že pes nezvyklý na lidi se bude chovat neadekvátně situaci.

Všichni si musíme uvědomit, že za své psy plně odpovídáme. Případné problémy, které z nevhodného chování psa vyplývají, v nekynologické veřejnosti jen upevňují přesvědčení, že rotvajler je nebezpečné zvíře a jeho chov je nutno zakázat. V civilním chovu 1 pro potřeby současného pojetí sportovní kynologie potřebujeme rotvajlery vyrovnané, bez projevů agresivity, kteří jsou schopni zvládnout zapojení do "lidské smečky. A jsem přesvědčena, že nebudeme-li jim to kazit my sami, určitě to zvládnou.

V televizi se opět objevila zpráva, že v Belgii zvažují možnost omezení chovu některých plemen psů, protože dva rotvajleři usmrtili šestileté děvčátko. Ať už jsou tyto a podobné zprávy objektivní nebo ne, měli bychom se opravdu zamyslet nad tím, zda chceme našim rotvíkům pomoci nebo je zlikvidovat.

"Kdepak, na cvičák nechodíme. Že bychom s ním měli něco dělat sami - proč? Slyšela jsem, že rotvajler pozdě dospívá a má se mu nechat mládí, tak mu ho necháváme."
(majitelka osmiměsíčního psa, která se přišla podívat, jak vypadá svod dorostu)

Je pravda, že jí trochu "ztuhly rysy", když zjistila, že pes musí ukázat zuby a běhat ve společnosti jiných psů. Presto mi s humorem vyprávěla, jak jí psa vodí na procházku, že mají stejné míry (ona v pase a pes kolem krku) - jen jsem zvědavá, jak dlouho jí humor vydrží. Toto je přesně ten případ, kdy si majitel "z dobroty srdce svého" postupně začne vyrábět problémy, ačkoliv by se jich mohl správnou výchovou snadno vyvarovat. Výchova rotweilera od útlého mládí je totiž bezpodmínečně nutná a bezezbytku platí "co se v mládí naučíš ...". Je jen otázka, co si kdo pod pojmem výchova představuje. Výchova je totiž postup, který později plynule přechází ve výcvik. Rozumí se tím především vytvoření správného vztahu mezi majitelem a psem. Pes musí majitele respektovat, což ovšem neznamená, že ho budeme řezat, dokud se nám nepodřídí. Normální rotvajler se podřizuje většinou bez problémů, ale musíme mu dát najevo, co může a co nesmí. Čili: pokárat za prohřešek, ale nezapomenout na pochvalu za splnění našeho příkazu - a to VŽDY !!! Mnohým majitelům totiž chybí důslednost. Intenzitu pokárání už musí každý zvolit sám -některému psu stačí zvýšený hlas, jiného musíme plácnout nebo vytřepat za kůži.

Součástí výchovy Je návyk na obojek, vodítko příp. náhubek návyky stravovací a vyprazdňovaní, seznámení a okolím a v rámci možností i s ostatními psy a lidmi, s provozem na ulici, nácvik jízdy autem nebo prostředky hromadné dopravy, manipulace se psem vyčesávání srsti, prohlížení zubů a jednotlivých tělesných partií spojená 3 fyzickými doteky (důležité např. pro nutnost vet.prohlídky apod.), prostě je toho dost. Respektování povelu "fuj" je pro štěně také důležité. Jestliže platí, že základem výcviku je poslušnost, pak základem poslušnosti je přivolání, a to by měl nejen vědět, ale v praxi aplikovat každý majitel.. 0 nácviku přivolání se dočtete v každé kynologické příručce zabývající se výcvikem psa. Kdo ví, jak na to, může své štěně rovněž naučit některé cviky nebo aspoň jejich základy, např. chůzi. u nohy, obraty na místě i za chůze, aport, Štěkání na povel apod. Je výhodnější začínat s nácvikem ve známém prostředí, kde na štěně nepůsobí příliš mnoho rušivých podnětů, a na cvičáku už jen cviky "dopilovat". Všechno se ovšem musí dít hravou formou a štěně nesmí být nadměrně přetěžováno (přetěžováním myslím předčasný nácvik skoků přes vysoké překážky nebo běhání u kola).

Když to všechno shrnu: cvičiště by mělo prověřit právě ten základ (výchovu), který jsme do psa vložili. Na dobrém základu je pak možné dále stavět a dovednosti psa rozšiřovat. Určitě chybuje ten, kdo se domnívá, že pes se vše naučí až na cvičišti, a do té doby raději nedělá nic a "nechává psovi mládí".


V ý c v i k

Chovný pes DYRT Relay složil další zkoušky :

5.4.1998 - IPO 1
19.9.1998 - BH

Majitel:
Jan Tihelka,
Masarykovo nám. 9/18,
733 01 Karviná-Fryštát

 


V ý s t a v y

Mezinárodní výstavy Polsko 1999

12.-14.3. Katowice (40-048 Katowice, Kosciuszki 42,skr.p.321)
24.-25.5. Opole (45-357 Opole,1 Maja 92,skr.p.564)
1.-2.5. Lódz (91-315 Lódz,Lagiewnicka 97,skr.p.l47)
29.-30.5. Bytom (41-900 Bytom, Oswiecmska 7)
26.-27.6. Szczecin (70-415 Szczecin,Al. Jedn.Narod.44,skr.p.1066)
10.-11.7. Warszawa (00-585 Warszawa,Bagatela 10)
14.-15.8. Gdansk (81-827 Gdansk,Sopot,Sikorskiego 6)
25.-26.9. Wroclaw (50-078 Wroclaw,Leszezynskiego 7)
9.-10.10. Kraków (31-101 Kraków,Straszewskiego 5)
16.-17.10. Chorzów (41-500 Chorzow.Powstancow 41,skr.p.107)


POZVÁNKA

na akce RKČR, které se budou konat v roce 1999

- Rottweiler Cup - 3.4.99 (sobota) na cvičišti Pardubice-Svítkov uzávěrka dle propozic - pozvánka a přihláška přiloženy

- Speciální výstava - 4.4.99 (neděle) na cvičišti Pardubice-Svítkov - uzávěrka dle propozic - pozvánka a přihláška přiloženy

- svod dorostu - 10.4.99 (sobota) na cvičišti KK v Praze 8-Libni, Prosecká ul. - uzávěrka přihlášek 26.3.99 (pí Zamrazilová)

- bonitace - 11.4.99 (neděle) na cvičišti KK v Praze 8-Libni, Prosecká ul. - uzávěrka přihlášek 26.3.99 (pí Zamrazilová)

- svod dorostu - 12.6.99 (sobota) na cvičišti KK Velká Bystřice -uzávěrka přihlášek 28.5.99 (pí Jurášová)

- bonitace - 13.6.99 (neděle) - na cvičišti KK Velká Bystřice -uzávěrka přihlášek 28.5.99 (pí Jurášová)

- svod dorostu - 18.9.99 (sobota) na cvičišti KK v Praze 8-Libni, Prosecká ul. - uzávěrka přihlášek 3.9.99 (pí Zamrazilová)

- bonitace - 19.9.99 (neděle) na cvičišti KK v Praze 8-Libni uzávěrka přihlášek 3.9.99 (pí Zamrazilová)

- Mistrovství ČR ve výkonu - 2.10.99 (sobota) ve Vodňanech - uzávěrka dle propozic - pozvánka a přihláška přiloženy

- svod plemeníků - 2.10.99 (sobota) ve Vodňanech, po skončení MR -pozvánka a přihláška přiloženy

- Klubová výstava - 3.10.99 (neděle) ve Vodňanech - uzávěrka dle propozic - pozvánka a přihláška přiloženy K účasti na bonitaci je nutné předchozí absolvování svodu dorostu!

Doklady potřebné k účasti (na všechny akce):

1) průkaz původu psa/feny
2) výstavní a výkonnostní průkaz psa/feny
3) potvrzení, že zvíře je zdravé a v místě se nevyskytují nákazy přenosné na zvířata (ne starší 3 dnů)
4) očkovací průkaz s potvrzením o očkování proti psince, vzteklině a parvoviróze (očkování nesmí být starší než 1 rok a ne mladší než 1 měsíc)
5) členský průkaz RKČR + potvrzení o úhradě čl.příspěvku na r.1999. Kdo čl.průkaz ještě nemá, předloží potvrzení o úhradě na r.1999. Nečlenové nebo ti, kdo potvrzení nepředloží, uhradí pětinásobek poplatku !

Přihlášky příp.složenky zasílají a přijímají:

- svod a bonitace v Praze:

Jitka Zamrazilová, Podolská 86 147 00 Praha 4

- svod a bonitace ve Velké Bystřici:

Věra Jurášová, Příční 585,
783 53 Velká Bystřice

Spojení na místa konání svodů a bonitací:

- Praha 8-Libeň, Prosecká ul.- ze stanice Palmovka (metro B a tramvaje 1,3,8,12,14), autobusem 187 nebo 233, výstupní zastávka (na znamení) "Kelerka"

- Velká Bystřice - od vlaku přes žel přejezd, lávku přes řeku Bystřičku, kolem hřiště TJ Sokol na cvičiště - autem: od Bukovan po prudkém sjezdu k V.Bystřici, v poslední zatáčce odbočka vlevo na polní cestu - z ostatních směrů kolem obec.úřadu (Radnice) směr Bukovany.míjí se křižovatka na Lošov, po 50 m odbočka vpravo na polní cestu.

ReliefSm.jpg (6429 bytes)