Koza žere z jedné misky s rotvajlery
Koza_a_RTW-1.jpg
OLOMOUC - Všechny zkazky o nebezpečných, zlých a krvežíznivých tzv. bojových psech zcela vyvrací společenství zvířat, které žije na zahradě Michala Špičky v Olomouci. Dvě dogy a tři rotvajleři tam žijí ve vzájemné shodě a lásce s několika slepicemi a kozou. Ta je se psy největší kamarádka.
Lidé, kteří se chodí projít kolem řeky Moravy v olomoucké místní části Černovír, potkají občas více než kuriózní skupinu. Kolem vody se v doprovodu chovatele prohánějí tři statní rotvajleři, se kterými se snaží držet krok jedna bílá koza. „Je to pohled pro bohy. Nejlepší je, když ti psi skočí do vody a potom lákají kozu, aby šla do řeky dovádět taky," řekla Blesku Petra Fuchsová, která partu psů s kozou několikrát potkala.
Jak Blesk zjistil, vztah mezi psy a kozou, nazývanou majitelem Brenda Volšovka, je tak důvěrný, že když dostane koza hlad, jde se klidně nažrat granulí z misky rotvajlerů. Clo-od (9), Etna (8) a jejich dcera Carin (3) přitom nehnou ani brvou a způsobně čekají, až se jejich přítelkyně nažere, a teprve potom se pustí do svého žrádla. Dogy si kozy nevšímají, pokud je ovšem nepřiměje, aby se s ní tahaly o nějakou hračku.
„Všechno je to otázka výchovy a pána," tvrdí chovatel Michal Špička a dodává: „Pes dokáže samozřejmě roztrhat, ale když se dobře vychová, umí být nesmírně tolerantní."
Pan Špička chová psy zhruba třináct let a tvrdí, že nejsou žádní špatní nebo zlí psi. , Jsou jenom špatní či nezodpovědní chovatelé," prohlašuje sebevědomě. Pavel Ryšlink
     
Koza_a_RTW-2.jpg