Na Teplicku tekla psí krev
(Deník Litoměřicka - 22.06.2001)

Zápasy psů bojovníků/ Je to boj o psí život, přitom smrt bývá pro tahle nemilovaná zvířata na trase E55 vysvobozením.

TEPLICKO – V Čechách jsou zápasy bojových psích plemen zakázány. Přesto se na Teplicku provozují. Jsou výnosným cirkusem krutosti, jehož protagonisté se rekrutují z řad převážně cizinců, zainteresovaných v nočních podnicích na známé dubské trase. Ředitel Městské policie v Dubí, Jan Ryska, konání psích zápasů v Dubí nevyloučil. “Slyšel jsem, že se psí zápasy ilegálně provozovaly v podniku, který před časem vlastnila skupina bulharských obchodníků s ženami. Po policejním zásahu, kdy na zahradě objektu byla nalezena mrtvola prostitutky, skupinu zajistili a dnes má objekt jiný majitel,” uvedl Ryska. Bulhaři, dokud podnik vlastnili, v něm podle jednoho ze svědků prováděli výcvik pitbullů. Vycvičená zvířata si od Bulharů koupil “fanoušek” krvavého sportu. Ten dnes v zápasech, i ve výcviku psů, údajně pokračuje.
"K
zápasům jsou cvičeni především pitbullové ale také psi jiných bojových. plemen, " uvádí nejmenovaný svědek. "Výcvik je zaměřen na stupňování přirozené agresivity zvířat a to zcela bezcitným způsobem. Vycvičení psi musí respektovat jedině svého pána. V kontaktu se svým psím soupeřem pak jsou doslova pološílení a schopni roztrhat ho na kusy. "
Pokud zvíře nepřijde v zápase přímo o ž
ivot, "ošetří" se jeho tržné rány sešívačkou. "Trenéři" psů tvrdí, že zejména pitbullové mají práh bolesti natolik nízký, že zákrok necítí. Řada psů v ringu nalézá smrt, která je v daném případě pro zvíře vysvobozením. Pravidlo je jednoduché. Prohrává pes, který zůstane ležet. 0d bezmocného zvířete se pak musí soupeř rychle oddělit, aby je neroztrhal.
Zisky ze zápasů jsou vysoké. Podle informátora je nejnižší možnou sázkou na vítěze tisíc korun. Průměrně se však sází 5 deset tisíc na zápas. Na své si přijde majitel vítězného psa, především pak pořadatel zápasu. Přísná pravidla a "bezpečnostní" opatřeni mají za cíl utajení organizátorů i místa bojů. Mezi stálými sázkaři (není přípustné se jen dívat a nesázet jsou i "prolustrováni" zahraniční turisté. S pitbully a dalšími plemeny bojových psů má bohaté zkušenosti Luďka Kadeřábková, která má v Zabrušanech psí školu Bobeš. Je instruktorkou výcviku psů a také chovatelkou psů plemene dobrman, s nimi se dostala
na mistrovství světa. "Pitbull se na zápasy moc cvičit nemusí, ten pes v sobě bojovnost, nevraživost a lovecký pud má. U některých je to zcela evidentní, že jak vidí jiného psa prostě "vypnou." a před očima mají černo. Znám jen dm. pitbully, kteří si jako dospělí hrají s ostatními psy. Proto se.každý rozumný člověk snaží tyto vlastnosti pitbullů utlumovat a výcvik zaměřit na to, aby byl pes zvladatelný. Musí si být také vědom toho, že takový pes musí být venku pouze na vodítku, " tvrdí Luďka Kadeřábková s tím, že ona osobně má pitbully moc ráda, protože jsou milí a inteligentní, ale doporučuje je pouze zkušeným lidem. O tom, že se v Dubí cvičí psi na zápasy prý v minulosti slyšela, ale nic bližšího neví. Že by tito psi byli odolní vůči bolesti však popírá. "Pitbull je pes jako každý jiný. Fyzicky je to takový kulturista mezi psy a je psychicky odolný, ale to neznamená, že by ho rány nebolely.” 
Miroslava Antoniszýna z Hudcova jsme s jeho ročním pitbullem zastihli na "cvičáku", kde právě trénovali poslušnost.
"Neumím si vůbec představit, že bych takového krásného psa nechal rvát se do krve kvůli penězům. Mám ho jako společníka, je hra, má rád děti, dokonce se mnou spal i v posteli, " řekl nám Miroslav, podle něhož není dobré, že se něco takového jako psí zápasy u nás pořádá a nikdo s tím nic nedělá.
Na názor jsme se zeptali i MVDr. Dušana Vintery z Veterinární ošetřovny v Proseticích.
"Psí zápasy jsou u nás zakázané a argument, že ty psy baví se rvát na tom nic nezmění. Foxteriéra, který je lovecký pes, by také bavilo trhat lišky, ale zákon to zakazuje." Tvrzení “trenérů”, kteří cvičí psy na zápasy, že tato plemena necítí bolest, MVDr. Vintera odmítá. "Že by necítily bolest je nesmysl. Když zabijete kapra nebo utrhnete nohy mouše, tak taky neřve, ale to neznamená, že je to nebolí. I u jiných lidí, nejen u zvířat, je reakce na. bolest individuální a u každého se projevuje jinak. Pitbullové, stafordšírští teriéři a další tato plemena prostě reakci na bolest tolik neprojevují navenek." V prosetické ordinaci se MVDr. Vintera s případy psů, kteří by vypadali, že prošli nějakým zápasem v ringu, nesetkává. S jediným případem pitbulla, který byl údajně cvičen na psí zápasy, jsem se setkal před několika lety. Do ordinace ho přivezli policisté z Dubí s tím, že majitel byl snad nějaký Ukrajinec. Psa měl používat právě na zápasy psů a aby ho zlomil, mlátil ho železnou tyčí a pak přivázal ke stromu. Pomláceného psa uspali, odvázali od stromu a přivezli k nám. To byl, ale opravdu jediný případ, se kterým jsem se za své praxe setkal,” řekl nám MVDr. Vintera.
“Nejsem zákonodárce. Ale lidi, kteří nechají pitbulla nebo jiného podobného psa volně běhat a ten pak potrhá třeba dítě, bych trestal stejně jako řidiče, kteří způsobí někomu jinému těžké ublížení ba zdraví. Za psa vždycky odpovídá jeho majitel, stejně jako za auto jeho řidič,” dodal.

 

Zpracovala: Jana Kovaříková