Zakázat určitá plemena psů není řešení, omezení by měla směřovat na majitele

NÁZOR / Pes kopíruje chování pána, nevím, proč by měl trpět, říká poslankyně

Blanka Telecká

     Jablonec N. N. - Zakázat některá plemena psů není podle poslankyně Ludmily Brynychové (KSČM), která ještě před politickou kariérou pracovala se zvířaty, a tudíž je alespoň částečně seznámena i s problematikou kynologie, to správné a nejlepší řešení.
"Přesto, že určitá plemena byla původně a ještě některá jsou šlechtěna k zápasům a bojům, nemyslím si, že by se kvůli tomu měla zakazovat." míní Brynychová. Žádný zlý pes podle jejich názorů není a hlavně se nenarodí. Pokud už si ho někdo pořizuje jako zbraň, zvíře za to nemůže. "Každý ví, že pes je kopií chování svého pána. Všechno závisí na výchově zvířete, a tak když se někdo o psa špatně stará a nevěnuje mu dostatek pozornosti a péče, může se stát nebezpečným, ale ne vlastním přičiněním" podotýká Brynychová. Poslankyně je přesvědčena, že by se případná nová opatření a omezení neměla vztahovat na zvířata, ale spíše by se měla směřovat na majitele. "Je spíše potřeba vychovávat a usměrňovat lidi," zdůrazňuje poslankyně.
Zároveň ovšem dodává, že i když se v jiných evropských zemích proti psům namířené zákony chystají, nebo už jsou platné, v České republice zatím nic podobného nehrozí. "Nevím o tom, že by se něco podobného objevilo v legislativním plánu. Je potřeba projednat a vyřešit spoustu jiných zákonů a o psech se určitě v nejbližších měsících jednat nebude," uzavřela Brynychová.