Statisticky Jsem zlý člověk

Když jsem v televizi viděl od psa pokousaného chlapce, velice jsem ho politoval. Pak mě napad­lo, jaká pravděpodobnost se musela v tomto případě projevit, jaký shluk náhod způsobil jeho nehodu. Vyjádřeno statisticky, šlo o tu nepatrnou jednu setinu, protože v 99,99 % byl tento případ málo pravděpodobný. V pátek 18. února večer jsem si s trpkostí na pokousaného chlapce opět vzpomněl. Pravděpodobnost a statistika musela ustoupit konkrétnímu příkladu, který se skutečně přihodil.

Byl jako vystřižený z fantastického románu. Procházeli jsme se s. naším psem na jedné z našich nesčíslných večerních procházek. Pes na vodítku, šli jsme po chodníku na Stefánikově náměstí. Za námi dvojice mladých lidí a pes. Sám samotinký. velký pes. Přiblížil se k našemu psovi a bez varování zaútočil. Vše bylo dílem několika vteřin. Konečně jsem našeho psa ze spárů velkého psa vytrhl a ten odběhl. "To jste ho nemohli odvolat?", volal jsem na mladé lidi. "To nebyl náš," zněla lakonická odpověď. To ovšem podstatně změnilo situaci. Vzal jsem našeho psa do náručí a běžel po stopách velkého psa. Nějaký pes tam bez vodítka pobíhal v dosahu svého pána. Jak mě spatřil se psem v náručí, hurá na nás. "Prosím vás, uvažte si svého psa, ať nás znovu nepokouše," volal jsem. Moje prosba byla znásobena před chvílí prožitou situací. Se zlou jsem se ale potázal. "Můj pes nikoho nepokouše" řekl majitel a dodal něco v tom smyslu, že patřím do blázince.

Hledání psa. který pokousal našeho psa, bylo hledáním jehly v kupce sena. Vzdal jsem to a šel domů. Pes jen bezmocně ležel a já myslel na jeho konec. Ráno jenom ležel a nenechal na sebe sáhnout. Naložil jsem ho do auta a jeli jsme na pohotovost. MVDr. Novák psa postavil na nohy a ten se díky jemu začal zotavovat. A právě v této době mě začaly napadat ty hloupé úvahy o statistice. Jak nás ta přesně vypočítaná statistická čísla uklidňují.

Psa máme deset let a čtyři měsíce, což je zhruba 3 770 dní. Počítáme-li, že jsme chodili průměrně třikrát denně na procházku, činí souhrn 11 310 procházek. Znamená to tedy, že 11310 procházek bylo bezpečných, a ta 11311 se tak zvrhla. Tato čísla mě velice uklidňují, protože další přepadení cizím velkým psem by se mělo podle statistiky uskutečnit až za 10 let a je zhola nemožné, aby se náš pes tohoto věku dožil. Dále mě uklidňuje, že máme ve městě vyhlášku, která stanoví, jak se psi věnčí. Tam je výslovně napsáno, že musí být na vodítku. šel jsem se tedy podíval a byl svědkem, jak majitelé malých psů je vodí poslušně uvázané na šňůře a velcí psi pobíhají volně. Statisticky jsem zjistil, že takto vzdálený pes může nerušené vykonávat svoji potřebu a nenajde se síla, která by mu v tom mohla zabránit. Když vedete psa na vodítku a on vykoná svoji potřebu, je to blízko vás a nezbývá vám nic jiného, než vytáhnout sáček a exkrement uklidit. Ale držme se statistiky - když pes odběhne od svého pána na jednu minutu, může v této době napadnout až čtyři malé psy, aniž by to jeho pán zjistil.

Taková je situace na předměstí v parku,  ve středu města to bude jistě jinak. - řekl jsem si a vyrazil do centra. Sledoval jsem tu část která je mimochodem monitorována, jak jsme o tom byli informováni sdělovacími prostředky. Stál jsem tam sice jenom krátký čas, ale potvrdilo se, že situace je stejná jako na periférii. Malí psi uvázaní, velcí pobíhají volně po boku svých pánů. I ten strážník městské policie, který šel náhodou kolem, to musel také vidět, ale nesl asi nějaké důležité statistické údaje z místa A do místa B a řešit nějaké problémy neuvázaných psů, to je skutečně maličkost.

A tak po všech svých i psích útrapách a lehčí o několik stovek jsem naprosto klidný. Na základě vypočítaných statistických údajů mám již napadení velkým psem vyčerpáno. Střelnou zbraň bohužel nevlastním, abych využil zkušeností občanů z jiných regionů, proto jsem si pro všechny případy pořídil velkou hůl. Celých 99 % z počtu všech dotázaných lidí vám potvrdí, že jsem zlý člověk. Jen to jedno procento ví. o čem je řeč. Ale co je to jedno procento... 

P.S., Jihlava
Zaslala: Klementová Hana


Zpracoval: Ivo Přikryl
ReliefSm.jpg (6429 bytes)