Rozvášněné psy nezvládli ani jejich majitelé
Cvičené bestie rozsápaly šestileté dítě
(Převzato z časopisu Rytmus života, č.29,středa 12.července 2000)


Malí šestiletí caparti nedočkavě povykovali u jedné ze školních budov v   severoněmeckém Hamburku. Za chvíli měla začít hodina tělocviku. Kdo by se netěšil... Děti se radovaly možná až příliš bouřlivě, ale nikomu to nevadilo. Nikomu, kromě dvou psů, obávaného pitbullteriéra a stafordshirského teriéra, které tu jejich majitelé věnčili. Prudké pohyby  poskakující drobotiny neuvěřitelně dráždily. Přesně k tomu by­li oba psi cvičeni: Popadnout mrskající se oběť a trhat a trhat.  A tak zaútočili.

Výskot se rázem změnil ve výkřiky hrůzy. Děti utíkaly, co jim nohy stačily, zpátky do školy. Zřejmě si tím zachránily život. Pro nešťastného spolužáka by už stejně nemohly nic udělat. Rozvášněné bestie neposlechly ani své majitele. Nebýt bleskurychlého zásahu policie, kterou zavolal jeden ze svědků, mohlo být obětí mnohem více. Takhle na trávníku u školy zůstalo ležet »jen« nehybné tělíčko roztrhaného chlapce a obou psů, které policisté zastřelili.

Ten samý den však v Kolíně nad Rýnem došlo k dalšímu útoku bojového psa na člověka. Starého muže vážně pokousal pitbullteriér, jemuž se zřejmě nelíbilo, že se neznámý hádá s jeho pánem. Tomu totiž důchodce vyčítal, že nemá nebezpečné zvíře na vodítku. A pitbulla jeho tón podráždil. Bez váhání se rozhodl zastat se pána jediným způsobem, který ho naučili: Skočil nešťastníkovi po krku.

I když tento útok neskončil smrtí, celé Německo strnulo zděšením: Jak je vůbec možné, že zvířata, cvičená jako zabijáci, volně pobíhají v parcích, jako by šlo o neškodné domácí mazlíčky? Úřady v Hamburku zareagovaly neobyčejně razantně. S okamžitou platností vydaly nařízení, podle něhož musí každý pes bojového plemene podstoupit přísný test ke zjištění stupně jeho agresivity. Pokud ho například zvuk dětského pláče neúnosně podráždí, bude psův osud zpečetěn. Útočné zvíře čeká smrtící injekce. Podobná opatření, která mají vést až k úplnému vymizení bojových psu, už platí v Británii, Francii či Maďarsku. Jenže milovníci krvavých zápasů se své »zábavy« nemíní vzdát a zatím jim nic nebrání hledat náhradu v jiných plemenech. A tak se rýsuje mnohem závažnější problém: Jak vůbec zakázat člověku, aby zvíře vycvičil na vraždící monstrum?


Dvoustranu připravila
Lenka Korandová 
Foto - Martin Kubica, 
Alena Hogenauerová, 
archiv a čtk


Zpracoval: Ivo Přikryl
ReliefSm.jpg (6429 bytes)