Cílem výchovy rotvajlera i jiných psů je poslušnost, tvrdí chovatel

MFDnes - 24.7.2000 - Příloha "Z Prahy a okolí"

Horní Kruty - Mohutné a respekt budící plemeno psa rotvajlera má většina lidí zařazeno do škatulky nebezpečné agresivní rasy, jejichž chov je třeba regulovat, ne-li přímo zakázat. Na fotbalovém hřišti v Horních Krutech na Kolínsku už druhý týden kempuje 60 nadšenců, kteří mají na toto staré plemeno, jehož služeb využívali už i římští legionáři, zcela jiný názor. "Cílem výchovy rotvajlera je, aby byl zvladatelný, poslušný a nebyl agresivní. Ale to vlastně platí o každém psu, ať je to třeba jezevčík nebo kokršpaněl," říká Bohumil Vedral, starosta Horních Krůt, chovatel psů a jeden z organizátorů soustředění zaměřeného na výcvik rotvajlerů.
Během dvou týdnů zde začínající i zkušení chovatelé pracují se svými psy, cvičí je, jak se mají chovat ve městě mezi lidmi a za plného dopravního provozu, učí je stopování, obraně a poslušnosti. Pes si nesmí všímat procházející skupiny lidí, nelekat se projíždějících aut a cyklistů a musí zůstat netečný i vůči ostatním psům. Na většině psů je důsledný výcvik skutečně znát: Velký černý rotvajler se sice svým silným stiskem zakousne do rukávu figuranta, ale na povel jej hned pouští a poslušně si sedá k noze svého pána. Některým psům se však očividně nechce příliš běhat a kdyby je figurant nevydráždil, raději by spali dál ve svém kotci.
"Rotvajler je rozvážný, klidný a má vrozený ochranářský pud ke své rodině a majetku. Určitě netouží po konfliktech. Je totiž někdy až příliš lenivý a jistě není žádný zabiják," vypráví Ivo Přikryl, místopředseda českého Rotvajler klubu, který sdružuje kolem 1200 chovatelů z celé republiky. U psů členů klubu je zaručeno, že zvířata dostala důsledný výcvik a splnila všechny zkoušky poslušnosti, které jsou nutné k získání průkazu původu.
Když slyší chovatelé rotvajlerů o návrzích zakázat chov některých psích plemen, nechtějí věřit svým uším. "Za většinu napadení psy si lidé mohou sami, neboje to chyba majitele, který chová psa, jehož výcvik nezvládl," vysvětluje chovatel Milan Nosek. Proto členové klubu usilují o to, aby nebyl možný chov rotvajlera bez průkazu původu, a tudíž i zaručeného výcviku, díky němuž není zvíře svému okolí nebezpečné. "Vše je to v lidech. Nejhorší jsou ti, kteří si koupí rotvajlera bez papírů, nevěnují se mu anebo ho dokonce přímo cvičí k agresivitě. Jeden hlupák, jehož pes někoho pokouše, pak vrhá špatné světlo na celé plemeno. Když potom jdu po ulici se svým vycvičeným psem, lidi na mě křičí - běž pryč s tím vrahem," kroutí hlavou Ivo Přikryl.
                                                                   VOJTĚCH BLAŽEK
                                                   FOTO: MAFA - RADEK CIHLA


Rotvajler Dan z kladenské městské policie nacvičuje zneškodnění pachatele


Čtrnáctidenní rotvajler Cody je na výcvik ještě příliš malý, a proto veškerému dění v Horních Krutech na Kolínsku pouze přihlížel

 

Zpracovala: Jana Kovaříková