Za útoky psů na lidi bychom měli hledat i jejich výcvik
RESPEKT/ Některé děti často po psech házejí kameny a také je někdy krutě mučí

. MILAN DOLEŽAL
(Českolipský deník)

ČESKÁ LÍPA - Útoky psů na lidi, to je téma. o kterém se v posledních několika týdnech hodné diskutuje. O názor jsme proto požádali i vedoucího skupiny služební kynologie Policie ČR kpt. Václava Fořtíka.

"Jednoznačně se nedá říci. koho považuji za viníka ze psích, útoků na lidi. Základem předpokladu dobrého psa je jeho výcvik, což má na bedrech jeho majitel. O vhodném výcviku je dobré se poradit s odborníky, což mnozí nedělají. Hodné pak záleží také na životních zkušenostech a povaze samotného psa. Lidé chtějí mít obranáře. Pokud možno hodné zlého, hrozivého. který budí respekt. Proto si lidé vybírají psy, které pak často nezvládají." říká Václav Fořtík.

Když potom dojde k případu, že agresivnější pes napadne například dítě, tak by všichni chtěli psa nejraději utratit. Ale za jeho výcvikem však stojí lidský faktor. Ten by měl být potrestán nejdříve.

"Pořádný výcvik obnáší zejména poslušnost. Nejdůležitější je umět psa patřičně ovládat. Až poté může následovat výcvik obrany. Nejlepší je přitom brát vše formou hry. Se štěnětem se také přetahujete o hadr a tím ho "hecujete" k zápasu Rozhodně se však nedá jednoznačně říci. že by psi napadali výhradně děti. To si myslím, že je nesmysl. Pokud k takovému případu ovšem dojde, je nutné hledat okolností a příčiny. Může se totiž stát, že psa děti od

malička trápily, házely po něm klacky a kameny. Pes se pak brání i proti jiným dětem, které s ním nemají nic společného. " poznamenal Václav Fořtík a vzápětí dodává. Že zkušený chovatel rozpozná již v raném věku psa jeho povahu a sklony a podle toho s ním i pracuje. Cholerického vlčáka nebudeme zavírat v paneláku a nechávat děti, aby se po něm válely. "Považují za naprostý nesmysl názor některých politiků, zakázat, v naší republice chov některých druhů psů." Myslím si. že daleko nebezpečnější jsou spíše lidé. Dokladem jsou desítky případů umučených a zabitých psů." uvedl Jiří Stanikovský, majitel dobrmana z Č. Lípy.

Zaslali:  Miloslav Cisar & Jaromira Cisarova
Jirakova 613 , 470 01  Ceska Lipa
Tel,/fax: 0425-24216, tel.: 0425-29792,
mobil: 0602-287621
E-mail: cirea@cirea.cz
http: www.cirea.cz

Zpracoval: Ivo Přikryl
ReliefSm.jpg (6429 bytes)