Bojový pes je jen obchodní trik,
tvrdí kynolog

MF Dnes v příloze Severní Čechy - 6.3.2000
Autor: Alice Klaubenschalková

Kynologové se přou s laiky, zda zakázat chov psích plemen zvaných bojová,jak k tomu přistoupili před nedávnem v některých zemích západní Evropy. Někteří lidé volají po zákazu těchto plemen, mezi ně patří například rotvajleři, pidbulteriéři či někteří molosové, protože se domnívají, že tato zvířata jsou nebezpeční zabijáci. Kynologové však oponují - žádný pes
se nenarodí zabijákem, toho z něj udělá až člověk.

EXISTUJÍ BOJOVÁ PLEMENA?
Zkušený kynolog z Děčína Břetislav Šváb tvrdí, že bojová plemena neexistují. Atraktivní a poměrně vzácné rasy psů toto přízvisko dostaly jen z obchodních důvodů. "Lépe se samozřejmě prodá pes, o kterém budu tvrdit, že je bojovný, neohrožený ochránce majetku i svého pána, že to má v genech a nepotřebuje žádnou výchovu. To je samozřejmě naprostý nesmysl," tvrdí Šváb. Sám je ostře proti zákazu chovu některých plemen. "Připadá mi to jako rasismus. Kdo by určil, které plemeno chovat a které ne?" ptá se Šváb. Zlým a útočným se může stát stejně tak jezevčík, jako americký buldok.

VŠE ZÁLEŽÍ NA VÝCHOVĚ
Každý pes by měl být vychováván. Jinak veden je však policejní pes či pes určený k ostraze majetku, než domácí mazlíček. Základní návyky by však měli mít všichni. " Musí vědět, že nikdy nesmí zaútočit proti svému pánovi nebo rodinným příslušníkům. Existuje povel fuj a na ten by měl reagovat každý pes. Jakýkoliv pokus upotřebit zuby, byť ve hře musí být už od štěněčího věku potlačen" vysvětluje Šváb. Dobře vychovaný pes ale bez povelu svého pána
nezaútočí.

ÚTOKŮM LZE PŘEDEJÍT
Vidí-li člověk například českého fouska, projde kolem něj bez povšimnutí. Úplně jinak se však chová, potká - li psa bojového plemene. Strach z něho přímo vyzařuje, mnohdy se začne chovat zbrkle, vyplašeně, mává rukama. Může tak nevědomky učinit pohyb, na který je pes vycvičen, a ten zaútočí. Vysvětluje Šváb. Doporučuje proto, chovat se ve styku se psy zcela klidně.

PROČ PES ÚTOČÍ?
Zprávy o psech, kteří napadli člověka, bývají podle Švába nadnesené. "Vždycky bychom se měli ptát proč to pes udělal. Buď kdosi narušil jeho teritorium, nebo se choval tak, že psa rozdráždil. Pes samozřejmě může zaútočit zdánlivě bezdůvodně, ale i to je vina jeho majitele," Vysvětluje Šváb.
Agresivním se totiž stává pes, který je izolován od rodiny a nemá kde získat sociální návyky. Vztekle se chová i takový, jenž je po celý den zavřený v bytě a nemá možnost se seznámit s okolím. Pak ho může vyplašit i dítě na tříkolce a on v přirozené obavě zaútočí. "Jestliže se psem jednám jako s členem rodiny, všude ho beru s sebou, můžu si být jistý, že útočný nebude. Znám totiž jeho nálady a dovedu je potlačit. Na procházku do parku si s sebou nevezmu psa, který je od mala veden jen k tomu, aby za plotem chránil můj majetek," říká Šváb.
"Ve své praxi jsem se nesetkal se zlým psem. Dostávám na převýchovu zvířata, která pokousala kde koho, dokáži je zvládnout a převychovat. Ještě se mi nestalo, že by pes původně označený za nebezpečného a kousavého musel být utracen, "tvrdí Šváb.

ANI DĚTI SE PSŮ BÁT NEMUSÍ
Dobře vychovaný pes je vhodným společníkem i pro dítě. Ke konfliktům však samozřejmě může dojít. Souhlasí s tím i kynologický odborník a předseda spolkového svazu pro výcvik psů Klaus Meiners z německého Coesfeldu, jenž své názory publikoval ve zdejším tisku.
"Zdraví psi neznamenají pro děti žádné nebezpečí. V rámci své smečky je považují za štěně a tomu neublíží,"tvrdí Meiners. Pokud rodiče své dítě povedou, jak se má k psovi chovat, ke konfliktu by dojít nemělo. "Jestliže, ale dítě bude vůči psu agresivní, bude ho rušit v jeho klidu, brát mu misku s potravou či ho jinak provokovat, pes zavrčí a může i kousnout," upozorňuje Meiners.

POLICIE ÚTOKY PSŮ NA LIDI NEEVIDUJE
Podle tiskové mluvčí severočeské policie Jarmily Hrubešové evidence útoků psů proti lidem je zahrnuta pod složku ublížení na zdraví. Z této statistiky proto nelze zjistit, kolikrát v severních Čechách pes zaútočil  na člověka. Poranění psem evidují, ale veterináři. " Ani my však nemáme záznam, zda byl člověk pokousán psem, který na něj zaútočil, nebo ke zranění přišel ve chvíli, kdy se připletl do psí rvačky," řekl děčínský veterinář Martin Hanzlík. Dodal, že za dobu jeho praxe si nevzpomene na žádný případ z Děčína, kdy pes úmyslně napadl člověka. 

Před třemi týdny pokousali osmiletou dívku dva němečtí ovčáci ve Vroutku u Žatce. Utrhli se majitelům z lanka a na dívku zaútočili. "Podle výpovědi majitele měli psi utéci ze dvorku. Dívka byla odvezena k hospitalizaci do žatecké nemocnice a jak jsem se dozvěděla, nešlo o těžké zranění. Až budeme mít kompletní lékařskou zprávu, rozhodneme, zda jde o trestný čin," uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.


Zaslala: Jana Kovaříková
 Lovosice
 tel : 0604 609 484


Zpracoval: Ivo Přikryl
ReliefSm.jpg (6429 bytes)