Internet a chovatelé českých rotvajlerů

Jak jdou tyto dvě věci dohromady? Chovatelé psů plemene rotvajler, kteří se chtějí opravdu zodpovědně věnovat chovu, to měli doposud velmi těžké. RKČR neprovádí vyhodnocení DKK, svodů, bonitací ani kontrol vrhů, čímž  mění cílené chovatelství  v ruskou ruletu.

Není pak divu, že se skupina nadšenců rozhodla sáhnout po moderních technologiích a vytvořila na serveru www.rtw.cz internetovou databázi českých rotvajlerů.

V podvědomí  máme databáze odcizených aut, podnikový rejstřík či jiné podobné služby. Co si však představit pod databází rotvajlerů ?  Takže napřed trochu čísel:

Databáze sdružuje do jednoho celku  6583  záznamů zvířat, 1431 záznamů ze svodů dorostu, 1917 bonitačních záznamů a 1769 záznamů RTG  DKK. Mimo jiné zde najdete i několik stovek obrázků, jak jinak,  rotvajlerů. Nové údaje jsou doplňovány průběžně.

Už úvodní stránka  Vám představí náhodně vybrané obrázky zvířat z databáze. Líbí-li se Vám, stačí kliknout a víte o nich vše. Na tomto místě také zadáváte do přehledného formuláře parametry vyhledávání.

Hledat jedince můžete podle části jména, chovatelské stanice, otce nebo matky. Povolena je i jakákoliv kombinace. Vybírat lze i podle tetovacího čísla, což je informace důležitá především pro dohledávání zatoulaných psů.

Po zadání a nalezení zvířete vidíte informaci o jeho narození, tetování, čísle zápisu, pohlaví, počtu potomků a počtu úspěšných krytí, které toto zvíře mělo. Samozřejmostí jsou svodový kód, bonitační kód  a výsledek RTG DKK (pokud jsou známy).

Odděleně je udán počet potomků u nichž již byl proveden RTG DKK a aktuální procentuální statistika výsledků těchto DKK seřazená dle tříd.  Kliknutím na číslo udávající počet krytí či potomků obdržíte jejich  seznam. 

Na kliknutí uvidíte přehledně statisticky zpracovanou tabulku vyhodnocení vad potomků, kteří se zúčastnili svodu nebo bonitace. Pro ty, co neznají bonitační kódy, je zde i bonitační tabulka a dokonce vysvětlivky výsledků.

Co by však byly platné všechny tyto informace bez toho základního, tedy bez rodokmenu. Ke každému vyhledanému zvířeti dostáváte přehledný horizontální rodokmen, obsahující základní údaje o předcích. Opět jen kliknutím na kteréhokoliv z těchto předků přejdete k  jeho kompletním údajům včetně obrázků.

Mezi jednotlivými obrazovkami se pohybujete jednoduše tlačítky „Vpřed“ a „Zpět“. Informace, které by jste jinak museli hledat hodiny, jsou Vám předkládány jako na „stříbrném podnosu“.

Ze systému rotvajlerů je možné převzít zdrojové kódy a jednoduše je upravit pro potřeby libovolného chovatelského klubu. Ty kluby, které by měli o tento či podobný informační systém zájem, jistě velmi potěší informace, že všechny programové prostředky, nutné k provozu popsaného informačního zdroje, jsou k dispozici zdarma, jak jinak, na internetu!

Ing. Ivo Přikryl 
prikryl@eurosat.cz

 

Zpracovala: Klementová Hana