Zpráva předsedy RKČR přednesená na členské schůzi 20.11.1999

zpráva výcvikáře je zde

Předsednictvo RKČR se během roku 1999 sešlo na 4 schůzích a zabývalo se převážně řešením organizačních a chovatelských záležitostí.

RTW Cup 99 a Speciální výstava se uskutečnily v dubnu v Pardubicích. Zde je třeba vyzdvihnout pomoc pardubické ZKO, která nám nabídla pomoc v době, kdy o uspořádání této akce nebyl zájem. Po organizační stránce byly obě akce zajištěny velmi dobře a nedostatkem SV bylo pouze okolí výstavních kruhů.

MT a Klubová výstava se konaly v říjnu ve velmi pěkném prostředí cvičiště ZKO Vodňany. Organizačním nedostatkem MR byly časové prostoje, které byly vysvětlitelné snahou pořadatelů o dodržení časového harmonogramu při menším počtu psů.

Svody a bonitace tradičně proběhly v Praze-Libni v dubnu a září 1999 a na Moravě se uskutečnil svod a bonitace v červnu 1999 ve Velké Bystřici. Ukazuje se, že jak termínově, tak lokalizací, pořádání těchto akcí vyhovuje a bude i zájmem předsednictva obdobné termíny a místo dodržet.

V oblasti výstav se opět podařilo zajistit zahraničního rozhodčího, tentokrát pana Mravíka, pro posuzování na MVP v Praze. I v této oblasti bych byl rád, kdyby se nám podařilo nastoupený trend, alespoň jednoho zahraničního rozhodčího na výstavní sezónu dodržet i v dalších letech, neboť toto je nejsnadnější cesta pro konfrontaci našich jedinců se zahraničím.

Předsednictvo RKČR, na základě vlastních podnětů i podnětů některých členů, provedlo revizi nákladů na vydávání zpravodaje a na základě zhodnocení nabídek vybralo jinou tiskárnu. Tato změna se zcela určitě neprojevila snížením tiskové kvality zpravodaje, ale zato se výrazně projevila snížením nákladů (o jejich výši vás bude informovat pokladní RKČR ve své zprávě). Bohužel opět došlo k problémům při distribuci zpravodaje některým členům. Za tyto problémy byla zodpovědná paní Střeštíková a já se vám za ně jménem předsednictva omlouvám.

Vzhledem k výrazné pasivitě pí Střeštíkové, projevující se minimální účastí na jednáních předsednictva, nevyužívání počítače RKČR, nezpracovávání podkladů z kontrol vrhů, zpoždění při zpracování katalogu pro svod plemeníků a nedostatkům v distribuci zpravodaje, rozhodlo předsednictvo o převodu počítače na jednatelku pí Havlovou.

Dalším problémem, s počítačem souvisejícím, je nevyužívání programu "Pes". Tuto záležitost budeme muset řešit, pravděpodobně placenou výpomocí, nebot i z využívání těchto informací vychází vám předložený návrh na udělování "Výběrové třídy chovu - Körung". (Pozn.red.: Schválené znění je na str. 11 a dále).

Abych nebyl jen kritický, podívejme se na to, co se v uplynulém období podařilo:
1. Podepsal jsem novou smlouvu s PK ČMKU č2.
2. Na základě požadavků ČMKU a ČKS jsem podepsal novou smlouvu o posuzování RTG DKK, ze které vyplývají i změny v oběhu dokladů pro posuzování RTG DKK a změny plateb. Tyto změny umožní RKČR statistické využívání dat o DKK, i když si majitel nenechá výsledek posouzení zapsat.
3. I přes četné komplikace při organizaci MR RTW 99 se podařilo toto MR uskutečnit. Komplikace byly způsobeny z velké míry i laxností psovodů k podávání přihlášek v termínech do uzávěrky akce.
4. Za úspěch považuji i zajištění švýcarského rozhodčího H.P. Zangerla pro posuzování MVP 11.6.2000 v Praze. Pan Zangerl posuzoval na Světové výstavě RTW v roce 1995 v Rakousku. Zde je potřeba vyzvednout i pomoc ČKS, neboť jedině tento pořadatel nepožaduje žádnou spolúčast RKČR.
5. Máme již také smluvně zajištěny pořadatele RTW Cupu + SV RTW 2000-ZKO Klánovice a MR RTW + KV RTW - ZKO Horní Benešov. Nebyla akceptována původně vybraná nabídka ZKO Nezamyslice pro nadměrné finanční požadavky ZKO.
6. Nesporným úspěchem je i provoz intemetových stránek RKČR. Za jejich vedení na vlastní náklady, je třeba poděkovat Ing. Přikrylovi. Úspěchem je nejen vysoká návštěvnost těchto stránek, ale hlavně ta skutečnost, že se zde objevují noví účastníci, kteří jsou ochotni poskytovat příspěvky a aktivně projevovat svůj zájem o RTW.

Co se daří obtížně:
1. Kompletace členské základny včetně rodných čísel. Tento požadavek není samoúčelný. Závisí na něm výše dotace od ČKS a ta nám byla v důsledku nekompletních podkladů v tomto roce výrazně krácena.
2. Komplikace byly též při převodu počítače a při vstupu do jeho programů.
3. Obtížně se daří řešit některé chovatelské přestupky.
Ne příliš dobré světlo na RKČR vrhá i kárné řízení, které bylo vedeno ze strany ČKS proti našemu členu p. Sejkaničovi. Nepřímým účastníkem tohoto řízení, které se táhlo téměř půl roku, byl i RKČR. Toto kárné řízení bylo zakončeno uložením kárného opatření panu Sejkaničovi -cituji: "zákaz chovu na chovných jedincích, kteří byli v jeho vlastnictví v době kárného provinění nebo z jejichž spojení by vzešla štěňata z chovné stanice Mivanga, a to na dobu jednoho roku od tohoto dne."
V odůvodnění je m.j. uvedeno, že - cituji: "Disciplinární komise po zhodnocení všech okolností má za to, že zkreslením údajů a předložením nepravdivého potvrzení, v němž bylo zneužito Českého kynologického svazu, se Ivan Sejkanič dopustil závažného přestupku proti normám ČKS a ČMKU, ale i proti obecně závazným právním předpisům a to ve smyslu § 2, odst.1 b, Kárného řádu ČKS ve snaze získat pro sebe účast v jiné výstavní třídě, než v níž by mohl startovat." Podle ČKS je počátek trestu ode dne 28.7.1999.

Závěrem bych vás chtěl informovat o akcích připravovaných na příští rok:
a) Svody a bonitace: Praha-Libeň 8. + 9.4.2000
Velká Bystřice 6.5.2000
Praha-Libeň 30.9. + 1.10.2000
b) RTW Cup a SV: Praha-Klánovice 22. + 23.4.2000
c) MR a KV: Horní Benešov 16. + 17.9.2000
d) MS RTW, kongres IFR a Světová výstava RTW: Belgie, Diest 22.-27.8.2000

MVDr.Pavel Schánilec

 

 

Zpráva výcvikáře přednesená na členské schůzi 20.11.1999

Tak jako každým rokem i letos byl první výcvikovou akcí RTW Cup, který se konal v Pardubicích-Svítkově. Ze šesti závodících dle IPO1 byla nejlepší Dagmar Macků se psem Valmont Bohemia Ortles s 279 body. Podle IPO3 nastoupilo 10 psovodů a nejlépe si vedl Karel Pícha se psem Ax od Mutěnického jezu s 255 body.

Již potřetí se o letošních prázdninách konal výcvikový tábor v Kladně-Rozdělově, na který se sjelo 30 psovodů se svými psy. Po výcviku byly připraveny různé soutěže a ukázky, např. nácviku bonitace.

V říjnu se konalo již osmé MR s mezinárodní účastí, tentokráte ve Vodňanech. Letos byl bohužel nejmenší počet zúčastněných, a to 8 psovodů. Mistrem republiky se již podruhé stal Karel Pícha s Axem od Mutěnického jezu.

Současně s naším MR probíhalo v Karlových Varech MR záchranných psů, kterého se zúčastnila MUDr. Vlasta Marešová se psem Athos Ho-Dra.

Ráda bych se ještě zmínila o panu Orságovi, který byl Jihomoravskou záchrannou brigádou vyslán do Turecka, kde se svým psem Jennym z Města rákosu pomáhal při hledání zasypaných lidí po zemětřesení.

Příští rok ke konci srpna se v Belgii bude konat Mistrovství světa ve výkonu RTW. Náš klub by měl vyslat své nejlepší psovody na tuto akci. Už naše letošní mistrovství bylo prvním výběrovým závodem. Druhým bude RTW Cup konaný v příštím roce. Se psovody, kteří splní zkouškový limit alespoň na jednom z těchto závodů, bude počítáno na soustředění a nejméně tři psovodi by se měli zúčastnit MS.

Ilona Procházková

Pozn.red.: Výsledky soutěží Nej... 1999 jsou uvedeny v kapitolách Výcvik a Výstavy.

 

Zpracovala: Klementová Hana