IV.jpg (29030 bytes)


Zpravodaj IV/1998
část II.

Výcvikový tábor rottweilerů
Letní výcvikový tábor Česká Lípa
Mistrovství ČR RTW ve výkonu
Intercanis Brno 98
Ohlas na klubovou výstavu Nezamyslice 98

 

Výcvikový tábor rottweilerů

V pěkném prostředí kynologického cvičiště Kladno-Rozdělov se ve dnech 14.-23.srpna konal již druhý výcvikový tábor rottweilerů pod vedením zkušených výcvikářů tohoto plemene. Vedoucím byla Ilona Procházková a za pomoci Vlasty Marešové, Karla Mošničky a figurantů Jakuba Borovičky a Michala Horáka byl zajišťován každodenní výcvik 23 rottweilerů, kteří se zde sešli se svými páníčky z celé republiky. Všichni výše jmenovaní se nám snažili co nejlépe poradit a pomoci při výcviku našich psů.

Sluníčko pálilo a tak se cvičilo hlavně ráno, a to stopy nebo poslušnost. Večer jsme se zase všichni těšili na oblíbenou obranu. Mezí výcvikem pro nás a naše psy byly připraveny různé soutěže, při kterých se zažilo spoustu legrace. Tyto soutěže byly přizpůsobeny tak, aby se jich mohli zúčastnit i mladí psi, kterých tu byla většina. Vítězové byli obdarováni chutnými cenami, ale ani ostatní nezůstali zkrátka. Nejdříve si naši pejsci zasoutěžili o nejrychlejšího jedlíka. Vítězkou se stala Besyna. Nejpomalejší jedlík dojídal svoji porci ještě dlouho po skončení soutěže. Druhý den jsme se sešli u další soutěže, a to závod o nejrychlejší přivolání, zvítězil Brit. Další den se naši čtyřnozí přátelé zúčastnili závodu v Agilitách. Před startem prvního závodníka předvedli Agility NO Corry s první výkonnostní zkouškou a kříženec Míša se třetí výkonnostní zkouškou Agility. Velice nás překvapilo/ že všichni rotvíci, i když viděli slalom, houpačku či tunel poprvé, neměli s překonáváním žádné problémy. Vítězkou se stala Athena. 1 pro nás, psovody byl připraven závod, a to vyhledání vlastní stopy na čas. Všichni jsme se moc těšili na závod o nejrychlejší zadržení figuranta Michala na 50 m, nejrychlejším byl Brit.

Dovolte mi, abych se o posledním uvedeném závodu zmínila. Ilona, vedoucí tábora, měla s sebou rottweilera Gora, který v říjnu oslaví již 12 let/ a že má ještě chuť do práce, předvedl nám všem, a to když slyšel, že se dělají obrany (poslední závod), zničil mříž v karavanu, kde trávil svůj již zasloužený odpočinek, přišel k figurantovi a dožadoval se zákusu. Musím říct, že většině z nás vehnali slzy do očí za jeho odvážné srdíčko. Protože nechtěl od figuranta odejít, byl mu rukáv nabídnut, s chutí ho přijal -viz foto - a pak teprve spokojeně odešel.

Na závěr tábora se konaly zkoušky dle NZŘ, na které nastoupili 4 psovodi na ZM/ z nichž pouze 1 zkoušku nesplnil. Po jednom startovali na ZV1 a ZPS, oba bohužel nesplnili.

Všichni si moc přejeme sejít se za rok opět v tak krásném prostředí cvičiště Kladna-Rozdělov.
Účastnice tábora Pavla

P.S. 1 letos se vytvořila výborná parta lidí, kteří mají chuť a zájem s tímto plemenem pracovat. Touto cestou bych ráda poděkovala vedení kynologického klubu Kladno-Rozdělov za poskytnutí cvičiště, klubovny a prostorných kotců/ a obětavé obsluze kantýny, která byla v provozu prakticky celý den. Za to Vám patří upřímné poděkování od všech účastníků. tábora. Ilona Procházková


Letní výcvikový tábor Česká Lípa

V červenci a srpnu proběhlo v České Lípě na cvičišti velké soustředění pejskařů na letním výcvikovém táboře, a to ve 4 turnusech po 14 dnech. Přijelo víc než 120 psovodů a nespočet dětí a rodinných příslušníků. Bylo zde 26 různých plemen psů, počínaje malým vestíkem, přes samojedy, knírače, briardy, československé ovčáky, labradory, basety, boxery, dobrmany, konče německými ovčáky a hlavně rotvajlery - přes padesát jedinců.

Přestože je LVT zaměřen hlavně na začínající pejskaře a jejich mladé psy, bylo hodně i těch, kteří přijeli za zkouškami. Na každém turnusu byly zkoušky IPO, SchH a NZŘ ve čtyřech termínech. Nejvíce byli na zkouškách zastoupeni právě RTW a NO. Ti nejlepší složili nejen ZM a ZV1, ale i BH, SchH, IPOl, IP03 a ZPOl. Takhle se Činili ti naši rotvíci.

Protože výcvik probíhal dvoufázově - v šest hodin ráno odjezd na stopy, následovala poslušnost/ odpoledne obrana - byly brzo znát pokroky. Hlavně psi, kteří na počátku neuměli nic na stopě, málo na poslušnosti, kousali jen na hadr, končili tím, že zvládali základy na ZM. Ti, co přijeli se psy rozpracovanými, mohli dobře dokončit svou vysněnou zkoušku. Samozřejmě že zásluhu na úspěchu měli hlavně neúnavní výcvikáři a figuranti, ale i velká píle psovodů byla zárukou úspěchu.

V červenci byl sice problém, kam na stopy, takže jsme jezdili 15 km daleko od tábora, ale i -to se dobré partě podařilo zvládnout. V srpnu už se sklidilo obilí/ takže vhodné terény byly hned u cvičiště.

Tábory s firmou Milberk se uskutečňují už šest let, proto máme už více než 25 rodin stálých. Nemůžeme se vždy dočkat léta, až se opět sejdeme a porozprávíme, co rok dal, jaké nové pejsky máme, jaké novoty proběhly přes rok a na jakou další zkoušku se chystáme. Dovolte tedy milí čtenáři a rotvajlerkáři, abych pozvala na příští rok i Vás - těm ostatním přeji, aby ten zimní čas rychle uběhl a mohli jsme se opět co nejdříve setkat v r.1999 v Lípě.

Nashledanou! Jindra Pocnerová



Mistrovství ČR ve výkonu rottweilerů - IPO3

Na kynologickém cvičišti v Nezamyslicích se dne 17.10.1998 konalo již 7.Mistrovství ČR ve výkonu.

Hlavním rozhodčím byl MVDr.Stanislav Vodička/ který posuzoval poslušnost a obrany. Stopy/ které byly položeny na osení, hodnotil p.Gunter Schindler. Velice dobře figurovali p. J.Ščučka a R.Konečný. Přihlášeno bylo 15 psovodů/ bohužel 5 z nich nepřijelo!

Mistrem republiky se stal p. Karel Pícha ze Strakonic se psem Ax od Mutěnického jezu s celkovým počtem 269 bodů. Jako druhý se umístili p. Hynek Procházka z Vejprnic se psem Andy Gerix s 253 body.

Na třetím místě skončil p. Zdeněk Pop z Veřovic se psem Aran Černý Ďábel s 237 body, jeho pes se stal i nejlepším obranářem se ziskem 97 bodů.

Nejlepší stopu, hodnocenou 91 body/ předvedl Brit z Tichavské hůrky psovoda Jirky Koláře.

Nejúspěšnější fenou se stala Magda Moravcová s fenou Haska z Mesta Lučenca.

Jak vyplývá z výsledkové listiny, překvapivě dohře dopadly obrany (průměr 81 bodů). Horší už byly stopy s průměrem 60 bodů. Poslušnost dosáhla průměr 79 bodů.

Rottweiler klub děkuje p. Ladislavu Frnčovi a jeho kolegům za perfektní organizaci tohoto mistrovství i klubové výstavy, která se konala hned následující den.

Výsledková listina

Zeptala jsem se mistra republiky pana Píchy a z jeho dopisu cituji:

"Členem ZKO jsem v Řepicích u Strakonic a kynologii se věnuji 10 let. Před Axem jsem měli tři německé ovčáky bez PP/ s dvěma jsem složil zkoušku ZVVl a účastnil jsem se také několika závodů. Po nich jsem si koupil od p.Kornouška fenu Eliss z Korňova. S touto fenou jsem složil zkoušku ZVVl. Eliss měla 8 štěňat, z nichž jsem si nechal Axe. Každý mě odrazovali od rottweilera, že jsou to exoti, že jsou hloupí, ale já jsem každému odpověděl, že pes je takový, jak si ho pán vychová. Chtěl bych tímto poděkovat zkušené výcvikářce paní Lazecké a figurantovi Jiřímu Nečesanému, kteří mě pomohli při výcviku Axe."

Ilona Procházková


INTERCANIS Brno 98

Výstavní dny jsou snad pro všechny vystavovatele plné vzrušení a očekávání. Každý z nás má svůj důvod, proč výstavu navštívily, i když třeba právě nevystavuje. Mnoho z nás se jde pouze potěšit pohledem na dané plemeno, jiný si jde vybrat vhodného psa pro krytí, chovatel rád kritickým okem pana rozhodčího porovná kvalitu svých odchovů .....

Mimo jiné by takový den měl sloužit především ke sbírání zkušeností a vyměňování poznatků, což by ve velké míře mělo přispívat k nekompromisnímu pohledu na úroveň chovu. Především pro zvyšování kvality plemene by mělo sloužit také srovnání na mezinárodním poli, a protože ne každý má možnost vystavovat, případně se zabývat kvalitou vystavovaných jedinců v jiných zemích, je jistě přínosem, pokud máme možnost sledovat hodnocení zahraničního rozhodčího u nás.

Proto hodnotím velmi kladně, že se po několika ledech podařilo některým členům Rottweiler klubu ve spolupráci s výstavním výborem Intercanis zajistit na posuzování letošní letní mezinárodní výstavy pro plemeno Rottweiler Angličanku paní Kate Pinches.

Tato sympatická paní rozhodčí chová s úspěchem rottweilery od roku 1976. Vystavuje a posuzuje v mnoha zemích Evropy. Dlouholeté zkušenosti s naším plemenem jsou na vysoké úrovni a z její chovatelské stanice pochází mnoho špičkových jedinců konkurujících na evropských výstavách. Tyto zkušenosti a objektivní pohled, který není ovlivněn znalostí místních poměrů, nám dává možnost posoudit úroveň předvedených jedinců.

Výsledky z Intercanis Brno 98

Titul CACIB získal pes ze třídy Šampiónů CH Bastor Granica Polnoci a fena ze třídy otevřené Deis Vombat, res. CACIB získala fena ze třídy šampiónů Constance z Amiho dvora.

Titul Brest of Breed - nejlepší jedinec - získal pes polského chovu ze třídy šampiónů Bastor Granica Polnoci, který poté úspěšně zakončil výstavní den ziskem titulu Best of Group - nejkrásnější pes skupiny II.FCI a získání titulu Nejkrásnější pes 2.dne výstavy. Věřím, že tento výstavní den byl užitečný pro všechny. Já osobně bych si přála, abychom i v budoucnu měli možnost alespoň

jednou v roce takto přivítat mezinárodního rozhodčího i z jiné země než z Anglie. Abychom si mohli vytvořit představu žádaného typu rottweilera, dokázali upřednostnit kvalitní znaky, které jsou tak důležité při respektování přírodní formy jedince. Zkušenosti rozhodčích posuzujících v jiných zemích nám dávají větší možnost úsudku, jaké kvalitě by měla odpovídat jednotlivá ocenění a jak vysoké jsou nároky na získání titulu v jiných zemích. Z mého sledování anglické rozhodčí vyplynulo jednoznačné kladení důrazu na zdravý a přirozený výraz jedince, na vydatný pohyb, správnou stavbu těla/ úhlení, pevný a rovný hřbet, charakter a v neposlední řadě úroveň předvedení psa v kruhu, což mnoho vystavovatelů stále podceňuje.

A nakonec: Abychom my mohli bezstarostně vstoupit do výstavního kruhu, musí takovéto akce vždy někdo připravit. Proto velmi děkujeme paní Ing. Marcele Petrové, chovatelce amerických kokršpanělů, která se zhostila úkolu tlumočnice v kruhu, a také všem ostatním, kdo se nemalou měrou podíleli na této akci bez nároků na finanční odměnu.

Marie Damaskinosová, Ostrava


Ohlas na klubovou výstavu Nezamyslice 98

Jako ohlas na klubovou výstavu zveřejňujeme dopis jedné účast-nice. Protože to není první reakce - rozhořčených telefonátů jsem měla již několik - citujeme plné znění.

Vážená paní,

byla jsem se podívat na MR RTW v Nezamyslicích a účastnila jsem se následující den. výstavy a ráda bych Vám napsala o těchto dvou dnech/ které se mi po organizační stránce líbily, ale na druhou stranu jsem byla velice zklamaná a celkově jsem si odvezla smíšené pocity.

Nechci psát o výsledcích ani o hodnocení rozhodčích, chci Vám napsat o několika momentech, které mě velíce zarazily.

Jsem člověk až nehorázně aktivní/ co se psů týče/ a ač RTW mám ráda nejvíce, jsem také členkou klubu belgického ovčáka/ basetů a také kavalír k.ch.š., tudíž mohu organizační stránku a průběh (ve své hlavě) s čím srovnávat. Tato dvoudenní akce RTW je velmi podobná např. Dnům belgického ovčáka. Ač je na této akci posuzováno min. 120 psů a závodů se účastní mnohem více psovodů, nemám z nich žádný špatný zážitek/ jak podle mého názoru lze nazvat následující řádky.

Do Nezamyslic jsem se těšila už několik měsíců dopředu a konečně jsem se dočkala. Ráno v pět jsme s manželem vstali, naložili do auta spoustu více či méně potřebných věcí a své dva psy, rotvajlera a kavalírku, které bereme úplně všude s sebou.

Po příjezdu na cvičiště jsme byli mile překvapeni/ že je zde zajištěno i občerstvení (i přes malý počet zúčastněných), že je označena cvičební plocha, mile mě překvapil přichystaný mikrofon a především manžel byl rád/ že se u vchodu nevybírá vstupné. Radost samozřejmě nepramenila z "neplacení vstupného", ale z toho, že se může neustále pohybovat po okolí a nemusí se několik hodin zdržovat pouze na cvičišti.

Vše probíhalo podle našich představ, naši hafani se chovali přímo vzorně až do doby, kdy začaly obrany. Asi u třetího závodníka si náš devítiměsíční rotvajler povšimnul figuranta a asi 15 m od ohraničené plochy, za řadou stojících diváků, se rozštěkal. Protože je psem troufám si říci solidně vychovaným, postačilo by jedno, dvojí škubnutí vodítkem s povelem "klid" a jsem si jistá, že by přešel do útlumu a opět si lehl a byl by zase "hodným psem". Bohužel rychlejší než my bylo několik zúčastněných (těžko říci, jednalo-li se o pořadatele, rodinné příslušníky nebo "jen" diváky), kteří se do nás neuvěřitelným způsobem pustili slovy:"běžte pryč, rušíte ty závodící psy" ... "odveďte toho psa, za snížení hodnocení toho psa budete moct vy a ten pes" ... "běžte si ho dát do kotce" ... "do kotce, to vy nechcete, co? aby nedostal blechy" ... To se však nelíbilo nejen nám, ale ani našemu rotvíkovi, který sice přestal štěkat na figuranta, ale začal štěkat na lidi. Než jsme skoro stačili něco říct či udělat, přidal se ke "štěkajícím" přihlížejícím veterinář který měl obě akce na starosti (dodnes mi je jeho jméno utajeno) se slovy: "Škrťák, ... okamžitě si ho přepněte ze škrťáku ... to je týrání zvířat a já nechci mít problémy s ochránci přírody/ co kdyby tady natáčela NOVA!" Ho nevěřila jsem svým uším, a nedala jsem se s vysvětlením, že to není žádný ostnatý obojek, ale obyčejný stahovací, že to není žádné týrání zvířat. Pan veterinář však ve své řeči s dosti vysokým tónem pokračoval, že je to jasně napsáno v propozicích, že je zakázáno mít psa na stahovacím obojku. Nemá pan veterinář zmatek, co je v kterých propozicích? Já přeci nezávodila podle IPO. Dodnes nechápu, o co panu veterináři šlo. Poté zkontroloval očkovací průkazy obou psů, které byly samozřejmě v pořádku a můj jinak velice hodný a klidný manžel znechuceně odvedl psa do auta/ kde měl podstatně více místa než v odkládacím kotci 1x1 m. Avšak zde byl nucen strávit následující čtyři hodiny. Chvíli jsem byla přesvědčena, že jedeme domů a na takovou akci mě už nikdo nedostane. Naštěstí jsme zrovna potkali chovatele našeho psa, kteří nám uměli vrátit náladu. Navíc jsem chtěla napsat článek o této akci do časopisů a potřebovala jsem vědět výsledky. Zůstali jsme i přes velkou nechuť mého manžela až do úplného konce a poté jeli asi 170 km zase domů.

Následující den, v neděli, jsme se opět trmáceli do Nezamyslic. Opět s oběma psy, jelikož náš "černý chlupatý" byl přihlášen na výstavu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zde spatřila každého třetího, možná i druhého, psa na stahováku. A veterinář? Nic! Aby toho nebylo málo: Tečku, ale pořádnou, za mým údivem udělal jeden vystavovatel, velice známý chovatel, který pro výstavní postoj své feny si dovezl na výstavu v malém kufříku svázaného živého kohouta. V hodině "H", kdy chtěl (ostatně jako všichni) vyhrát, vytáhl kohouta a začal s ním mávat. Zdálo se mi to jalo zlý sen. Neuvěřitelné Nemluvě o všech řečech o týrání zvířat a o etice, co ti ostatní vystavovatelé, kteří náhle měli své psy otočené k rozhodčímu přesně naopak, měli problémy s ovládáním atd. Ať to někomu pomohlo nebo ne, zdá se mi tato událost opravdu skandální. A kde byl pan veterinář, ochránce přírody a všeho živého?

A když už jsem u těch otázek, ještě jedna k sobotnímu dni: Může ostříleného závodníka a psa závodícího na MR dle IP03 rozházet či ovlivni^ v dálce (20-30 m od psa) štěkající pes?

Nevím, co víc k tomuto napsat, snad si přát více rozumných lidí a chovatelů a také více tolerance a ovládání. S pozdravem a všem psů zdar, rotvíkům obzvlášť.

Eva Noheiová, Český Těšín

Poznámka redakce zpravodaje RTW Klubu:
Toto je názor pouze jedné strany, proto by bylo dobré seznámit se i s názorem strany druhé, pořadatele či jiného účastníka mistrovství nebo výstavy. Napište, Váš názor rádi zveřejníme.