ZAMYŠLENÍ SE NAD 7 .MEZINÁRODNÍ PRAŽSKOU VÝSTAVOU

pořádanou dne 9.6.2002 v PKO.

Při příjezdu do areálu nás ze strany veteriny kontroloval usměvavý pohodový, nám všem velice dobře známý skoro místní pan doktor a to bylo asi tak vše co bylo tento den v Praze k úsměvu !

N e b o   t o m u   b y l o   n a o p a k ?

Tlampač vyřvával - kruh číslo to a to se přesouvá do haly tam a tam . Toto upozornění se týkalo cca asi tak 4-5 kruhů .A tak jen č.17., náš RTW kruh, zůstal umístěn na krásném zeleném pažitu a původním to místě venku . Opět jsme se ocitli u pořadatelů na pokraji zájmů ? Jsme na to u některých již zvyklí, dalo by se říci zocelení ! Ale co veřejnost ? ! Jak to bude chápat ona !?! Nechtělo by se to pro příště poradit třeba s psychologem ? Ještě, že podle zaručených zpráv, se poslanec Kořístka nacházel mimo Prahu !
Počasí po celou dobu posuzování dalo pokoj a hrozba deště zůstala pouze hrozbou . Zkrátka venku bylo fajn, oproti před dešťovému dusnu uvnitř hal .

Vítal nás dostatečně velký výstavní kruh s krásně zelenou travičkou a poměrně častými hnědými kopečky . Jedním slovem řečeno - paráda ! Nejeden impresário by nad těmi vyvedenými krásami jistě zajásal ! Prolínaly se zde různé směry od tradičního pojetí krajiny s kopci až po moderní mazanice ! Pažit byl ve své podstatě dvoubarevný až tříbarevný . Některé "barvy" byly tmavší a částečně již zaschlé a naopak světlejší vykazovaly čerstvé stopy i podle dostatečného pachu zanechaného na podrážce obuvi . Přes veškerou snahu pořadatelů a asi tří vystavovatelů se nepodařilo ani druhý den navýšit jejich počet přes magickou hranici 21. a tak se skončilo těsně pod touto hranicí !
A tak se diváci bavili nebo spíše dost trapně dohadovali , zda " oko bere nebo ne ! "
Teprve po třídě otevřené psů jsme se dočkali a i pan Dieter Hoffmann zíral jakou máme "sací " techniku ! A organizaci !

Snaha bývalého vedení našeho klubu při pozvání pana rozhodčího Hoffmanna z Německa jistě byla ukázat mu a případně se i pochlubit tím, co u nás máme . A věřte , že jsme ukázali ! Presentovali jsme se díky pořadatelům jako dokonalá banánová republika ! Klid , klid vy zainteresovaní na ČKS , to je teprve začátek, větší dávka Vás teprve čeká ! Klidně si zatím dejte silnější kafíčko .Vím, že jste pro zdar udělali vše, ale ne vždy se to podaří ! Pan Hoffmann bude mít určitě co dávat doma mezi svými kolegy "do placu k lepšímu "! Tomu věřte ! A tak se na druhou stranu nelze divit , že přes celkový počet 39 přihlášených psů zadal původně po pečlivém ohodnocení jen cca 7 známek výborný ! Jedno je jisté , chovatelé a majitelé takto ohodnocených psů mohou klidně zvednout hlavu, narovnat se a nepochybovat již o kvalitě svého zvířete ! Ostatní mají nekompromisní sdělení o své kvalitě, kterému nepomůže ani sebelépe složený slogan !

A děly se Vám věci ! Opravdu hned tak nevídané ! Po výstavách jezdím víc jak 10 let a v průměru jich ročně navštívím okolo 15 - 17 ! Snad si mohu dovolit říci, že to, co se dělo dál, jsem opravdu ještě neviděl ! Kdo jste se těšil na originál německý posudek, měl jste smůlu . Rozhodčí Hoffmann v Praze podepisoval posudky v českém jazyce, na kterých mohlo být cokoli a to ne že mohlo, i bylo !!! Zřejmě nás, bohužel , "v y s p ě l á e v r o p a " bere při naší snaze o vstup do EU naprosto vážně !

Naopak, obavy nováčků ve výstavním kruhu (z kupírovaného ocasu), uměle přiživované některými členy výboru , se ukázaly jako neopodstatněné ! Pan rozhodčí dal těmto pár jedincům snažícím se ovlivnit jejich myšlení velice ráznou odpověď a v nejednom případě upřednostnil kupírovaný ocas před nekupírovaným ! Postupoval však zcela v souladu s pokynem FCI , který jasně praví , že nelze upřednostňovat ocas nekupírovaný nebo naopak ! Bez sebemenšího zaváhání zadané známky Vd a D o tom jasně svědčily .V některých případech je opravdu třeba připomenout těmto " k r a s a v c ů m " standard, který mluví o ocasu neseném v horní linii hřbetu a ne stočeném jako u malamuta ! Takto nesený ocas (respektive stočený), je potřeba na výstavách ohodnotit výrazně sníženou známkou ! A nezapomeňme na to nejdůležitější , že jako kód Z8 v bonitační tabulce , je to vada vyřazující z chovu ! ! !

Nevím jak se to podařilo, zda v tom byl dívčí šarm nebo jen dohoda s zapisujícími "děvčaty"uvnitř kruhu, faktem zůstává, že zadaná známka VD1 a veřejně vyhlášená se změnila na V1 CAJC ! Změnila se až za notnou dobu , v době kdy se již dávno v kruhu posuzovaly feny !

Z úst rozhodčího podle jednoho vystavovatele jasně zaznělo v jiné třídě, VD1,VD2, D1 a D2 ! Jelikož ovládá německý jazyk, slyšel zadané známky, tak jak jsou uvedeny, jasně ze tří metrů, bez potřeby tlumočnice . Výsledek uvedený na tabuli byl ale překvapující místo D1 - VD3 ! Naskýtá se otázka , věděl o tom rozhodčí ? , či se děvčata v kruhu nechala přesvědčit o přeslechnutí se ? Dotyčný byl poprvé v kruhu a tak jen později litoval, že se anglicky nedotázal pana rozhodčího, zda opravil sám již vynesený verdikt . Náplastí mu budiž posudek (rarita), kde má jasně napsáno D2 ! Položili jste si též otázku kam se ztratila D1 !?! A N O ? Potom jste si museli položit i následně další, jak je možné, že se v "evropě" zadává pořadí i u dobrých a my o tom nic nevíme ? Nebo se pan rozhodčí sám od sebe a tak náhle rozhodl ukončit rozhodcovskou činnost ? ? ? Nemá větší moc překladatelka oproti zahraničnímu rozhodčímu ? Asi je už jak se říká " pozdě bycha honit !" N e b o n e n í j e š t ě p o z d ě ? A c o b u d e p ř í š t ě ? ! ? V y h r a j e t e n d r z e j š í ?

V katalogu jsme se dočetli, že všichni CAC,CAJC obdrží v kruhu medaili . Zřejmě to platilo všude, jen ne v kruhu č. 17. A tak jsme se v průběhu posuzování třídy otevřená feny odhodlali vstoupit do kruhu a dotázat se zapisovatelek . Na náš dotaz : Prý tady máte také medaile, jsme dostali velmi povzbudivou odpověď : jóó máme . Na následující dotaz, proč je nerozdělujete ? Byla odpověď šokující : on je zatím nikdo po nás nechtěl ! Děvčata byla opravdu jinak velice usměvavá , vstřícná a jak se říká , rozdala by se ! Jelikož jsem měl nezapsán r.CACIB opravili jsme to raz dva a dokonce mně byla nabídnuta další medaile za r.CACIB ! S milým úsměvem pravíc, že jich mají DOST ! Dovolil jsem si je upozornit, že diváci a část vystavovatelů již odešla, nečekajíce na konečné výsledky u fen . Načež si jedna z těchto velmi sličných dívek na jednu ruku navěsila pár medailí a jala se nabízejíc je, obcházet kruh ! Jelikož divácká kulisa již byla menší a většina vystavovatelů psů již také odešla , byl to velice zajímavý pohled . Nutno dodat, že bez viditelného úspěchu . Ale co kdyby !

Jelikož se jednalo již o sedmou výstavu , dovoluji si zkonstatovat , že vystavovateli zaplacená částka 750,- Kč by zcela určitě neměla zůstat konečná .

Ani v divadle se kolikrát tolik nezasmějete a ani Vás tolikrát nezamrazí !

Na vědomí : paní Vladimíra Tichá
Č K S - výstavní výbor
Předsednictvo ČMKU
Internetové stránky klubu
Zpravodaj RTW klubu
www.rtw.cz

Po daném si týdnu na uklidnění , opět zneklidněn a také z důvodu že se nikdo jiný nenašel,
pro Vás zaznamenal ve Lhotě pod Libčany 17.6.2002
I. S e j k a n i č

Znáte to , lidi brblají , brblají , ale nikdo nic neudělá , nenapíše !


Sejkanič Ivan 503 27 Lhotapod Libčany 115 , tel / fax . 049-5571587, 0732-770717,
e-mail: is.mivanga@tiscali.cz

 

Zpracoval: Ivo Přikryl
ReliefSm.jpg (6429 bytes)