Některé postřehy z výstavy Národního rottweiler klubu Bulharska (NKR).

  Na 6. 10. 01 jsem byl předsednictvem NKR k posuzování speciální klubové výstavy NKR v Sofii.

NKR je jedním z klubů zabývajícím se chovem RTW v Bulharsku, který byl založen před necelými 10 roky. Cílem, který si chovatelé sdružení dali bylo přiblížit chov RTW v Bulharsku co nejvíce chovu v zemi původu. NKR je členem IFR a prostřednictvím BRFK (kynologická federace) je členem FCI.

Pro zařazení do chovu je, v tomto Klubu, například nutno složit zkoušku chovnosti (totožnou s ZTP). Do chovu mohou být zařazeni pouze jedinci s negativním hodnocením RTG DKK. Běžně se také provádí a hodnotí RTG DLK (viz výstavní katalog). Rtg. mohou provádět pouze 2 RTG pracoviště, Sofia a Stará Zagora a hodnotící pracoviště je ve Staré Zagoře.

Další zajímavostí, která dokládá opravdový zájem NKR o chov RTW shodný s Německem, je fakt, že NKR zakázal kupírování ocasů u štěňat již od 1. 9. 98, tedy v době, kdy bylo kupírování v Německu zakázáno jako týrání zvířat, a tedy 2 roky před změnou standardu. Této změně NKR přizpůsobil i svůj nový znak.

Na klubové výstavy NKR jsou často zváni rozhodčí ze zahraničí, posuzovali zde i W. Hedtke a P. Fleige, a bylo tedy i pro mě ctí přijmout pozvání k posuzování.

  Speciální klubová výstava NKR se konala v jednom z velkých sofijských parků. Vzhledem k malému množství přihlášených RTW probíhalo posuzování pouze v jednom kruhu, střídavě feny a psi.

Jediným organizačním nedostatkem bylo, že posuzování začalo s asi 45 minutovým zpožděním (jak jsem byl s omluvou pořadateli upozorněn, vystavovatelé si s dochvilností nedělají velké problémy).

Naopak jsem byl velmi mile překvapen vystupováním  všech účastníků a zvláště vystavovatelů. To bylo ve všech případech zcela korektní, od žádného z vystavovatelů nebyly slyšet, tak jak tomu bývá nezřídka na našich výstavách, žádné projevy nespokojenosti s výrokem rozhodčího. Stejně tak předvádění jedinců probíhalo bez nadměrné, někdy až agresivní, snahy pomocníků přimět zvíře k lepšímu předvedení.

Myslím, že v mnoha ohledech se máme co učit i od bulharských vystavovatelů.

Dalším milým překvapením byla i exteriérová úroveň předvedených jedinců. Musím se přiznat, že jsem se před odjezdem snažil získat nějaké informace o úrovni chovu psů v Bulharsku. Nepřímé informace byly spíše negativní s ohledem ne to, že v Bulharsku nebyl údajně dlouhodobě zájem o chov psů. Předvedení jedinci mě přesvědčili opaku. Jsem přesvědčen, že většina z nich má minimálně srovnatelnou úroveň s naším chovem a ti nejlepší by mohli bojovat o nejvyšší tituly na kterékoli výstavě. Myslím, že i toto bylo odrazem zájmu NKR o kvalitní chov.

  Výsledky této výstavy i s některými fotografiemi se objeví na serveru RKČR - pobočky Morava na www.rtw.cz .

 

 V Brně 17. 10. 01
MVDr. Pavel Schánilec

 

Zpracovala: Klementová Hana